Tuesday, July 9, 2013

::susunatur ruang santai+playarea::

harini nak bercerita pasal susunatur rumah ^_^ rasanya dah lama sangat aku berhutang entry nii.. susunatur ruang santai rumah aku =) ruang nii area sliding door.. bersebelahan ngan ruang tamu [klik untuk tengok susunatur]
susah ambik gmbar overall so aku tunjuk separuh2 ye.. nii dinding belah kiri.. simple ajer susunaturnya, nii pun setelah diubahsuai, kalu dulu lagi simple takde apa.. dalam entry susunatur ruang tamu [klik] ada sipi2 aku tunjukkan.. korang boleh perasan apa yang berubahnya...
masih ingat almari ini, dulu aku letak sebelah sofa tapi sekarang kat ruang santai =) hiasan atasnya aku kekalkan bunga dan frame.. hiasan lain transfer tempat lain... bahagian bawah aku letak mainan raisya, kira ruang santai nii merangkap playarea raisya jugak.. budak kecik tue memang suka sepahkan mainan, kalu dulu angkut mainan depan TV, lepas aku susun mainan dalam almari nii, dia ralit main sini ajer laa... kurang sikit sepah depan TV =)
bahagian atas aku letakkan cermin ikea dan gantungan frame gambar yang aku beli kat kaison ^_^ cermin tue sebenarnya kakak ipar aku yang kasi.. dia nak pindah rumah, dah tak mau.. cermin tue belom bukak dari plastik lagi..
gambar keseluruhan #gambarnibukanlebihkuranggambaratastadike..
dah namapun ruang santai, ruang untuk aku lepak2, golek2 ngan raisya petang hari minggu so aku memang tak letak sofa.. setakat letakkan karpet [karpet nii ler sepatutnya letak ruang tamu dulu] dan bantal besar buat tido, buka sliding door kasi angin masuk.. perghhh!!! boleh lena tiga empat jam ^_^
cuma satu, ruang santai aku nii takde kipas sebab aku request lampu kuning.. ater ko nak jugak lomantik pakai lampu kuning tengok TV keennn...aku suka pakai lampu kuning sebab nampak mewah =) tapi tidak la sepanjang malam lampu kuning, naik juling jugak biji mata.. down light putih tetap hado.. lagi satu aku tak letak kipas sebab aku suka buka sliding door kasi angin masuk so buat apa lagi nak pasang kipas kan =)
tapi tetap jugak spare satu, untuk waktu2 kecemasan =) kipas sediada, tak tau nak letak mane, hehehe... okay settel bahagian kiri, jom usha bahagian kanan pulak..
frame yasin tue hadiah kawen, memang tak seragam ngan konsep rumah aku tapi idok ler aku nak pi buat frame lain... biarkan ajer laa.. dinding yassin tue sebenarnya column sebab tue dia ke depan cikit jadi almari hitam tue ngam2 masuk celah dinding.. almari hitam tue pun asalnya dari rumah kakak ipar, kakak ipar aku pindah duk Pekan so dia malas nak angkut, sayang nak buang itu pasal incik ridzuan ambik...
sebenarnya nii almari TV tapi memandangkan kami punya TV dah gantung dinding, buat almari hiasan ajer laa jawabnya...
para atas sekali aku nak letak koleksi gambar kami sekeluarga tapi frame tak beli2 jugak jadi buat sementara aku letakkan koleksi mainan remote control incik ridzuan dan frame hari bapa aritu [klik] kira para atas sekali nii milik incik ridzuan laa ^_^
untuk bahagian kanan, aku letakan hiasan yang agak2 kalu jatuh pecah, hah gitu, hehehe... hiasan aku dulu bnyak dah buang so ini ajer la yang tinggal.. mungkin akan berubah nanti, tunggu la kalu aku jumpa hiasan cantik2 aku beli aku letakla kat sini ye =) dan dua rak ke bawah aku letakkan bebear raisya sebab taknak kasi kosong, hikhikhik..
untuk belah kiri, aku jadikan home office sementara ^_^ serius aku taktau nak letak mane segala fail dan bil2 semua.. dulu dalam bilik tengah, sekarang bilik tue adik bujang aku tumpang.. kena la cari tempat lain dan rasanya kat sini sesuai buat sementara waktu asalkan raisya tak usik.. kotak2 tue semua aku nak balut kasi cantik tapi mak belom berkesempatan la uolls.. tunggu masa free yer ^_^
bahagian tengah almari letak akuarium ^_^ tapi korang tengok la akuarium aku nii macam hidup segan mati tak mau, tak berseri langsung.. sila salahkan incik ridzuan, dia suka sangat buang segala pokok hiasan dalam akuarium tue.. lampu akuarium tue pun dia buang, geram aku.. ikan kaler hitam itu pasal tak nampak apa, tunggu la aku pi cari ikan emas lima enam ekor, berseri cikit nampak kaler emas2 kan, hehehe...

para dibawah akuarium tempat letak notebook dan tab sebab kat sini jugak kawasan cas mengecas.. nak cas handset ke, wifi, notebook kat situ la tempatnya...
diatas almari adalah koleksi botol2 shampoo hotel ^_^ nii semua terjadi selepas kekerapan incik ridzuan outstation, dia bawak balik so aku rasa macam comel untuk disimpan, mai laa kita buat koleksi gantung kat dinding, hehehe... dah penuh pun koleksi aku nii dan takde niat nak kumpul lagi, hehehe.. walaupun ada lagi tapi aku simpan dalam kotak, cukup laa penuh satu para rumah tue.. ada sape nak tak, aku kasi yang balance2 tue..
gambar overall ^_^ sebelah para rumah tue aku nak letak board, nak gantung koleksi keychain, keychain dah banyak cuma board tak beli2 lagi... nii semangat deco belom seru lagi laa, tue pasal stop shoping barang deco, kalu tak geleng kepala incik ridzuan tengok, hari2 beli hiasan rumah =)
baring sambil tengok ikan, peberet raisya =) dan ibu jugak...
gambar keseluruhan ruang santai.. gambar di siang hari, aku bukakan langsir, tinggal langsir siang.. kalu rasa nak angin buka sliding door tapi kena pengawasan aku laa, raisya suka pi balkoni intai burung.. sliding door aku nii takde grill, tue yang bahaya cikit, huhuhu..
disebabkan almari #gambarno2.. dah beralih ke ruang santai maka meja kopi nii sebagai ganti sebelah sofa.. meja kopi nii pun dari rumah kakak ipar aku, hehehe.. incik ridzuan nak sangat meja kopi nii sebab nak letak cawan air minum sambil tengok TV kononnya, aku okay kan ajer laa..

atas meja kopi nii aku nak letak potpuri pepel dan lilin putih balang pepel dalam dulang dialas kain putih.. hah!! korang boleh bayangkan tak? tapi angan2 tue belom boleh direalisasikan sebab puan rumah takde hati nak beli hiasan deco yang dinyatakan tadi, aku kan shoping ikut mood.. sekarang mood shoping baju raya anak, deco rumah hold dulu...

lagipun aku rasa macam belom boleh tercapai lagi angan2 deco aku tue sebab si raisya suka panjat duduk atas meja, huhuhu!!!

sekian dulu, esok lusa aku up entry deco meja makan pulak ye ^_^
p/s: jom kita pakat shoping kat Rehan's Wardrobe =D

7 comments:

D Yatie said...

Huuuu. Sentap sentiasa tengok orang deco umah nih. Huu. Kita umah sendiri dah ada tapo takdir Allah, terpaksa berjauh buat masa ni.

mama ila said...

best..baring2 sambil angin sepoi2 bahasa..

cik hani said...

Cantek...bagus klu ada ruang santai..tak perlu nk melepak kt ruang tamu..blh baring3 santai dan tak kelam kabut kalau tiba2 org dtg..

CikNaa said...

mcmn la nurul menten kemas cenggini?
ada anak ni rase mcm aptb.. penat tau sapu doploh kali sehari..huhu

nurulhuda said...

CikNaa:
biasa la budak, memang kuat memunggah.. raisya dengki cikit ibu dia nii mengemas, kemas tak sampai 5minit dia punggah balik.. dalam satu malam maunya 10kali kemas mainan dia jer.. nurul selalu kemas malam2, lepas anak tido =)

roti bakar + nutella said...

huh!byk upenye mencurik sabun otel!

Fizah said...

rasa mcm pernah baca dan komen je entri ni..tp bila ya? hee..btw, suka tgk rumah awak...rasa mcm homey gitu =)