Wednesday, May 22, 2013

::ruang tamu yang cinonet itu =D::

arini mari kita sambung cerita deco ^_^
sebelom deco bertukar lagi, better aku entrykan..

ruang tamu tempat yang paling digemari kami sekeluarga,
tempat hilangkan penat bila balik kerja, situ ler tempat raisya main,
incik ridzuan main games, aku tengok masterchef tiap malam, Eheh!!

standard unit apartment, memanjang kan..
aku tak buat divider antara ruang tamu dan makan,
memula ingat nak buat jugak tapi bila pikirkan balik,
tak perlu sebab nampak rumah sempit..
takpelaa kita buat divider cara lain =)

ada tiga ruang utama, buka pintu nampak ruang makan [entry lain],
ruang tamu dan ruang santai [area sliding door - entry lain]
 
ruang tamu yang simple, perabut basic..
tue pun penuh ruang, rumah kecik ken =D
rumah apartment maka L-shape sofa yang paling sesuai, jimat ruang..
memula ingat nak buat konsep hitam merah untuk ruang tamu..
karpet dah beli tapi sekali bentang saiz tak sama.. karpet merah tue kecik, uwaaa =(

tak cantik kalu letak pun, terpaksa relakan diri bentang karpet pepel nii,
takkan nak beli karpet lain kan.. karpet pepel nii pun bukan pilihan aku, pilihan incik ridzuan..
pasrah, tak kena tema tapi aku tak putus asa.. harus cantik walaupun tak berkenan di hati..
penyelesaiannya, letak bantal kecil sama warna karpet untuk kasi impak menarik =D
empat bantal kecik; dua corak sofa dan dua kaler sama karpet bagi aku dah cukup menawan..
ayatttt!! hebat tak? wakakaka... 
frame Allah swt, Nabi Muhammad saw dan surah empat Qul
sebagai hiasan dinding atas sofa buat masa sekarang dan tak perlu hiasan tambahan,
simple macam nii pun dah okay kan =)

rumah nii memang takde meja kopi.. aku nak beli tapi incik ridzuan taknak..
dan bila siap mengemas gini, okay tak yah meja kopi, wat semak jer =D
sofa incik ridzuan.. takde dalam list dan kebetulan clearance sales dan incik ridzuan nak sangat sofa jenis boleh laras ginii so beli jugak.. jenis sofa rehat, bed sofa pun iya jugak.. bantal bentuk hati tulisan LOVE sebagai hiasan =D auuwwww!! 
meja kopi takde, meja sisi pun takde maka aku beli rak nii sebagai perabut tambahan..
tuk aku letak hiasan bunga dan frame gambar, kata giler bunga ngan frame tahun nii ken..
hiasan tambahan pembakar aromaterapi dan hadiah dari incik ridzuan masa cintan-cintun dulu =)

tempat peberet raisya sekarang sejak aku letak frame gambar dia tue, hahaha...
buku bawah tue aku nak susun balik.. ingat nanti beli rak kotak dan labelkan, lebih menarik..
okay itu next projek nanti..

mainan raisya satu bahagian.. aku takde sediakan playarea tuk raisya kat ruang tamu.. memang taknak buat pun kat ruang tamu.. lagipun raisya ada bilik dia sendiri.. buat masa sekarang, sepah ler anak oii kat ruang tamu pun, ibu relakan... huhuhu...
ruang tamu komfem la ruang menonton sekali kan..
tv memang niat pasang dinding maka kabinet tv boleh letak hiasan =)
aku pilih kaler hitam untuk perabut ruang tamu..
hitam menawan tapi tak tahan ada habuk sikit dah nampak,
mak terpaksa rajinkan diri mengelap selalu...
hiasan simple.. takde barang mahal pun tuk hiasan aku nii..
tahun nii rumah berseri sikit sebab puan rumah suka beli bunga dan frame gambar =D

balang potpuri memang tak leh tinggal, hiasan wajib.. ada jugak balang ikan guppy incik ridzuan..
pastu satu lagi hiasan yang aku suka letak; pembakar aromaterapi dan lilin wangi..
atas speker pulak aku letakkan balang kaca dapat masa pi kenduri kawen..
dua balang kaca dan dua lilitan dawai balang.. sama saiz so aku letak selang seli...
cute sangat   ^_^   #alamak,pujirumahsendiri..
pandangan keseluruhan =) menarik tak?
bunga merah menjalar tue aku lilitkan cover wayar tv..
wayar tue sebenarnya dah ada cover tapi cover putih dan aku tak berkenan so
aku lilitkan bunga tue kononnya takde wayar la kat situ, hahaha...
okay!! aku tau hiasan kebudak-budakan tapi fedulik laa...
tempat peberet aku, peberet raisya jugak ^_^
ater pompuan, mane ada cermin tue la tempat peberet ken..
kedudukan tempat nii boleh tengok gambar atas.. [sila scoll atas yer ;p]

okay dah habis kauorang jelajah ruang tamuku..
p/s: jom kita pakat shoping kat Rehan's Wardrobe =D

11 comments:

Fizah said...

wohoho...sgt pandai menyusun atur utk ruang mcm ni..sy terkagum2..!! =)

karpet perpel tu cantik laa..ctk sgtt..sgt kena dgn tema ruang tu...nmpk naik dan berseri...=)

tahun ni byk frame ngn bunga ek...wah..i LIKE!

Maimun Razali said...

cantik ..pandai awak menyusun rumah.....suka tengok...nanti update banyak2 lagi eh pasal deko nih

mama ila said...

cantik lah tema purple..hehe..cute jer

roti bakar + nutella said...

kalo xmo kapet pepel tu, sila derma ke aku!my feveret..

JaJa_NoRLiza said...

CANTIK....KEMAS DAN TERATUR! kiranya ruang tamu tu xde la kecit..just nice! tak sabar nak tggu next2 entry...cam byk jer list2 tue...;-)

adianiez AIDA said...

umah ku yg kecil ni da tak boleh ditayangkan.
da le kecil, anak ramai plak tu ha ha ha...

Aty_Fared said...

pekenan pada warna pepel yang sikit tapi sangat seri dan cantik..:)

suri said...

kemasnyer rumah awak... suka perhiasan atas kabinet tv tu... mcm mana awak kekalkan perhiasan tu dengan adanya toddler dekat rumah yer??

nurulhuda said...

suri:
time datang badmood/gaduh/marahkan omaknya nii, dia usik jugak.. sya bnyak larang dia, ajar dia jgan usik hiasan ibu.. nak sepah, sepahkan mainan sendiri =D hiasan tue semua dah ada sjak dia baby lagi.. bnda yang dia tgk hari2, mungkin tue salah satu knapa dia xusik..

Syazwani Mohd Noh said...

kemas je rumahnya. sis, sofa tu memang colour itu atau tempah ye?
Saya tengah mencari orang yang boleh jahitkan Sarung sofa

nurulhuda said...

sis Syazwani;
yup, sofa tue mmg kaler tu =D