Monday, May 13, 2013

::susunatur ruang foyer, katanya..::

dah lama sebenarnya nak entrykan rumah yang aku beli hampir setahun nii..
bukan dengan niat lain, aku entrykan untuk kenangan masa depan..
lebih2 lagi untuk kenangan anak dan rujukan aku akan datang..

rumah sewa masuk belog, inikan pulak rumah kami beli.. haruslaa, hehehe..
rumah murah, bukan harga juta-jutaan tapi mengikut kemampuan sendiri...
kena ukur baju dibadan sendiri, iya idok? ^_-

kami tengok rumah contoh, pastu agen developer kasi short list nombor rumah,
kami pilih nombor rumah pun ikut suka hati.. sekali dapat kunci, rumah depan lift, yeayyyy!!
satu kelebihan, takyah jalan jauh.. dalam rumah pun boleh dengar pintu lift buka, tutup, hehehe.. 
welcome to my little home, wah gitue!!
nii susunatur entrance rumah, pintu utama memang rapat ke koridor..
nak taknak, rak kasut kena letak ruang koridor.. kasut, selipar jalan aku letak luar..
kat luar nii takleh nak deco over sangat, cukup satu rak kasut, sign "Assalamualaikum" dan button loceng rumah.. ingat nak cari pokok hijau tinggi dalam pasu letak tepi rak tue, rasanya lagi comeiii kan, hehehe.. idea nii akan dipertimbangkan =)
ruang foyer, buka pintu ini yang nampak dulu..
apartment pun nak jugak buat ruang foyer, hahaha... fedulikkk!!
kabinet kasut nii dah lama, zaman incik ridzuan bujang..
nak beli baru tapi sampai sekarang tak pi cari.. cakap jer nak beli, nak beli baru, hehehe

selalunya ruang nii buat aku letak handbeg, beg taska raisya bila balik kerja..
transit dulu kat sini sebelom handbeg masuk bilik utama, beg taska masuk bilik raisya =D
kat sini jugak aku letak apa2 barang yang nak bawak opis ke, masuk kereta ke..
letak depan pintu senang, kalu letak tempat lain kan nanti lupa nak ambik..
walaupun kabinet kasut tapi aku suka hias cantik..
ater kau buka pintu rumah terus nampak kabinet nii kan, takkan nak kasi togel gitue je..
mai la kita menghias, tak perlu barangan mahal.. cukupla apa yang ada kat rumah..

frame gambar tue dah lama aku beli tapi baru guna dua tiga menjak nii, hehehe..
tue pun selepas ada kesedaran cikit pi cuci gambar ^_^
pasu potpuri, bekas lilin dan bunga2 tue semua barang lama dari rumah sewa lagi..
cuma masa dirumah sewa susunan ada kelainan cikit dari sekarang =D

Oh!! bunga tue rasa nak tukar ler, aku nak letak orkid pulak, okay tak? ^_-
bahagian atas, macam biasa ada suis lampu, remote kipas, remote lampu..
tempat sangkut kunci =D hiasan dalam tempat sangkut kunci tue, souvenirs orang kawen..
kan dah cakap, takdenya barang mahal2 rumah aku nii =)
yang nii incik ridzuan belikan masa 1st time dia outstation sarawak..
aku tak tahu nak letak mane bendaalah nii masa masuk rumah dulu,
jadi aku suruh incik ridzuan drill pasang tepi tue dulu.. bila dah letak, macam okay jugak
so still ler bendaalah nii situ sampai sekarang ;p
yang nii memang tak boleh letak mane, nak taknak aku terpaksa letak sini..
takkan nak masuk bilik kan, kalu letak dalam kete, makan space takleh letak benda lain nanti..
nii la dia susunatur ruang foyer kecil aku..
temanya ermm..... tradisional boleh? hehehe.. hentam ler labuuu...

tak semestinya rumah kecil takde ruang foyer kan..
dan tak semestinya kabinet kasut tak berguna, kalu hias cantik berguna jugak =)
dah jadi satu sudut menarik, ken, ahaks... ferasan ;p

okay, sekian sahaja entry permulaan untuk rumahku..
lepas nii, banyak lagi susunatur ruang lain yang aku nak share..
sebelom susunatur tue berubah, better aku entrykan..
nanti boleh jadi idea deco untuk korang jugak ^_^

11 comments:

Fizah said...

nampak KEMAS dan TERSUSUN..dengan bajet yg rendah kita semua mampu menghias kan..nak dgn tak je...kreatip pun tak perlu..yg perlu hanya sedikit usaha! yeahhh...you go girl!! ;))

mama ila said...

wahh...kemas...bersih..hehe..nanti deco2 yg lain..sila share yer..hehe

Mama Lynd said...

Suke kain yang tergatung tu. (org pgil apa tu?)

nurulhuda said...

fizah: ya betul tue =)

mama ila: inn sha allah, ada lagi deco nak share nanti, tunggu ye..

mama lynd: teman pun taktau apa namanya, hehehe...

jaja_NorLiza said...

suke...sgt suka deko dan susunatur bajet nih! hehehe..HARUS follow! :)

roti bakar + nutella said...

tumpang lalu......

UMIE SUE said...

cantik dan kemas!!

lynnezz said...

cantik frame tu..hehe

nurulhuda said...

jaja_NorLiza: TQ follow saye =D

roti bakar + nutella: nyibuk je nak lalu cini

UMIE SUE: TQ dear!

lynnezz: sila la terjah hinode shop, hihihi

roti bakar + nutella said...

nak lalu lagi...

Fizan said...

cantik nurul deko2..1st time komen di sini..selamat berkenalan..
sila la lawat sy di www.diyadira.blogspot.com