Wednesday, July 24, 2013

::resepi puding chipsmore::

arini kita main masak-masak boleh? chef nak kasi resepi puding laa.. wakaka.. resepi puding pun nak masuk belog ke.. ahhh, fedulikkk!!!

niat nak buat dah lamaaaaaa tapi ahad lepas baru terlaksana ^_^ lepas sahur terus buat, kononnya nak makan time berbuka dan kasi rumah sebelah, nak pulangkan pinggan dia yang dua bulan lepas, muahahaha...
takyah merepek merabun panjang, mai tengok bahan.. resepi asal adalah puding oreo tapi aku cari oreo kedai bawah habis stok so aku beli ajer la chipsmore captain munch nii, ada kacang hazel lagi... boleh laa...
masak satu paket (10gm) agar-agar bersama satu liter air, susu cair satu tin dan gula 6sudu makan.. masak hingga mendidih ye puan-puan ^_^
sementara tunggu mendidih atas dapur, hancurkan biskut chipsmore.. resepi suruh tumbuk halus tapi aku ramas gitue ajer, tak nak hancur sangat sebab aku nak kasi merasa jugak biskut tue.. terpulangla pada puan, adik, akak, yer =D
dah mendidih, masukkan 6sudu makan milo.. kacau hingga sebati..
pastu korang tuangkan separuh dalam bekas dan sejukkan dalam 5minit.. yang separuh lagi maintain atas dapur ngan api kecik ye sebab taknak kasi keras =)
dah sedikit mengeras, boleh laa tabur kan biskut chipsmore yang hancur tadi.. dah siap lapiskan sekali lagi ngan balance bancuhan agar-agar yang kat atas dapur...
siap!! tunggu sejuk cikit dah boleh simpan dalam peti ais ^_^

gambar hidang takde la takdan nak hidang, separuh dah selamat sampai rumah sebelah, suku dalam perut puan chef dan suku lagi balance buka pose arini pulak =D

bila tengok macam tak menarik, rasa dah okay tapi bentuk kurang lawa orang kata.. macam takde lapisan, warna senada.. ada balance biskut lagi separuh, ingat nak buat lagi nanti.. kali nii nak kasi ada kaler putih pulak.. nantilah aku update lain.. ahad nii ada bukak posa ngan adik beradik so boleh buat nanti =D

selamat mencuba!
*macam dah takde idea nak update belog, resepi puding pun kira okay laaa...

5 comments:

ANNA MARIANA said...

nice sharing :)

D Yatie said...

Hr tu buat puding gak kata ny.tp tawar hoi. Sedih. Arissa pn x nk mkn. Huuuuu.

Umi Qi said...

hoh terliur sgtttttttttttttt
sedapppp ye puding tuhhhh

Mama Lynd said...

Puan menang GA Jom Bersihkan Rumah, nanti sms nama alamat dan no telifon ke 0196038353. Terima kasih.

cik hani said...

Sedap nampaknya..