Thursday, July 11, 2013

::ruang santap bersama, okay tak tajuk gini?::

ruang santap incik ridzuan dan puan nurul serta anak kecil mereka raisya nabila... gedik sangat tulis ayat macam nii ^_^

okay meja makan dibeli sempena rumah baru.. Ermmm, meja makan pertama sejak kawen, selama nii rumah sewa makan bersila guna meja jepon jer =) konsep perabut tetap kaler hitam.. untuk ruang makan, aku takdenya pakai karpet.. aku tak sanggup nak tambah kerja mencuci makanan minuman tumpah kalu pakai karpet so tikar buluh udah ler..

ingat nak buat konsep merah hitam untuk ruang makan tapi rasanya perabut dan tikar buluh yang menepati, yang lain semua out ;p aku ingat nanti nak pasang alas kerusi, nak cari yang kaler merah, ada laa seri cikit takde kelam macam tue kan tapi itu projek simpan dalam hati dulu...
hanya ini satu2nya hiasan atas meja.. dulu ada table runner tapi memikirkan raisya makin besar, risiko tarik table runner tue tinggi so aku simpan table runner, alas laa ngan alas putih tue.. alas putih tue corak sama ngan aku letak atas kabinet TV, alas akuarium dan almari kat ruang santai..

bunga daisy tue dulu pasunya jenis jernih tapi dah pecah, aku cari balik pasu tue kat kaison takde, habis stok so aku beli dulu pasu kuning rm5 kat Hinode Shop.. ingat nanti nak pi cari balik pasu jernih, pastu dalamnya nak letak batu sungai kaler putih, mesti awesome kan ^_^

kotak tisu wajib aku letak kat meja makan.. ingat nak cari sesuatu yang sesuai untuk letak tisu, non idea lagiii.. pastu aku letakkan set sudu garfu hadiah kawen dan satu set mug buat minum teh pagi2 hari minggu =) ada tiga balang kacang, kudapan time tengok TV, hehehe...
ingat nak beli frame bunga besar2 buat hiasan dinding tapi hold dulu laa.. pakai yang mane ada, frame bunga tue rm2 sahaja aku beli kat kedai area rumah lama sebab murah beli laa walaupun tak tau nak guna ke tak, hehehe... assalamualaikum tue pulak hadiah kawen, aku tak tau nak letak mane so gantung ajer la kat situ..
setentang ngan meja makan aku letak cermin besau yang aku rembat kat Nilai ^_-

rumah aku takde wallpaper, teringin tapi incik ridzuan taknak pasang katanya kalu rosak nanti susah nak mantain so dia gantikan ngan cat nippon momento nii, okay laa cun jugak sebab lain dari dinding yang lain =D
aku hamparkan kapet panjang untuk laluan dari pintu/dapur ke ruang tamu.. simple kan =D
view dari dapur ^_^
pandangan dari pintu utama.. bukak pintu dah boleh nampak keseluruhan hall, merangkumi ruang makan, ruang tamu dan ruang santai =D 
view dari ruang tamu..
settel sudah hall rumah, lepas nii kita cerita pasal dapur, bilik raisya pulak ye ^_^
ruang makan kauorang macam mane?

12 comments:

Mama Lynd said...

Hooo.. Lengkap deco-deco..
Rumah saya masih lapang bb xtau nak letak apa..

Hafizah said...

cantiknyer ruang makan..kemas lak tu. sy letak table runner.xde plak baby nak tarik. sbb dah besar kot kan..

achiek anis said...

kemas n menarik....:)

CikNaa said...

cantik.. ciknaa pn dah penah review meja makan yg sempit dulu.. :P

Fizah said...

kemas..nippon momento tu mcm mahal jek..mmg ada corak ekk

cik hani said...

cantek dan teratur...
suka..

daisy tu cantek

mama ila said...

Cantik dan kemas...suka tengok

Aty_Fared said...

cantik la cat momento tu..:) sesuai bgab keseluruhan ruang...

nurulhuda said...

Fizah: masa ktorg beli tu ada offer, under rm100 kalu tak silap untuk 1liter.. cukup untuk dua bahagian dinding (bhgian cermin ruang makan & frame yasin di ruang santai)

Yup!! ada corak, cat sendiri akan terjadila corak berkenanan =) nurul tak boleh nak cakap cat mcam mane sebab husband yg cat, nurul dalam pantang masa tue tapi memang dia kata senang laa.. sekarang pun dah ada orang buat tutorial boleh cek dalam youtube =D

ANAK MAMA SAYANG said...

Cat momento tu mcm mana catnyer....mcm biasa or ada cara jugak...mcm best je..cantik ruang mkn...

roti bakar + nutella said...

jangan ruangan sentap suda..asal sentap je duk ctu, asal duk ctu je sentap..kbai!

nurulhuda said...

anak mama sayang:
ada cat khas, cara dia main hentam jer.. kalu akak nak tau boleh tengok ikan TV yang bini cat dinding, laki buat kek tue, hah!! mcam tue la cara dia =)