Monday, March 4, 2013

::cara aku kendalikan bahan mentah::

salam isnin mommy semua..
tengah mencari mood buat kerja nii..
biasa laa isnin kan, monday blues, hehehe..

ingat entry jadual waktu aku minggu lepas.. [click link]
nii kira sambungan laa ye, hikhikhik ^_^

selalunya aku beli bahan masak, ayam, ikan semua
kat pasar malam taman melati hari jumaat..
senang, sayur pun ada, murah pun murah..
tapi tengok keadaan jugak laa..
kalu tak aku beli kat econsave sebelah opis nii.. lagi senang =D
aku suka beli kat pasar malam,
sebab aku boleh suruh potong siap2 ayam aku..
ikan pun aku suruh bersiang terus..
balik rumah terus masuk peti ais =)

kalu bersiang terus senang kerja..
takdela comot sangat dapur, hehehe..

kerja nak senang ajer kan, senang dan jimat masa jugak..
masa aku banyak lagi untuk buat benda2 lain..
kalu cara nii boleh jimatkan masa, apa salahnya kan ^_^
kalu memborong hari jummat,
hari sabtu adalah hari untuk aku basuh semuanya..
bangun pagi, lepas breakfast aku mulalah buat kerja..

ikan ayam dah bersiang, basuh dan masuk bekas, settel =)
isi ayam aku suka potong kecik2 terus..
potong kecik senang sebab isi ayam selalu buat celup tepung, goreng kunyit, masak halia, paprik..

kalu beli daging pun sama, aku potong kecik siap2..
nanti nak masak senang, takde nak memotong lagi,
jimat masa lagi2 kalu hari bekerja..
sotong pun sama, aku potong bulat terus =)
udang pulak aku siang buang kulit siap2 ^_^
dah cuci semua, segala bagai.. tos sampai takde air..
boleh ler masuk bekas, simpan peti ais =_=
nanti nak guna keluarkan, rendam air sampai lembut, boleh masak.. tak perlu nak potong2, bersiang lagi ^_^

banyak cara sebenarnya nak sediakan bahan mentah nii..
kalu dulu aku suka asingkan dalam bekas kecik..
contohnya udang 30ekor untuk 3kali masak, 3bekas..
nak masak aku keluarkan satu bekas, bagus sebab still fresh, takde usik yang lain kan..

tapi kalu peti ais besar okay laa.. peti ais aku kecik ajer, nak guna cara gitue kena pikir banyak kali..
erm, kalu udang ajer takpe, ayam, ikan, sotong,
agak2 kau orang berapa bekas aku nak kena sediakan..

selalunya bahan mentah aku beli untuk tiga hari..
tak suka beli banyak sangat, takut rosak, tak fresh..
tue cara aku laa, kau orang maybe lain caranya kan..
segala sayur pun sama, aku potong siap2, haha..
tapi sayur nii ikut mood dan tahap kerajinan laa ^_-
aku takde beli bekas khas nak simpan segala benda masak nii..
aku suka guna bekas plastik putih, takpun bekas eskrem..
tupperware banyak, guna la yang mane ada..
tapi agak2 ler kalu tupperware bawa bekal guna simpan ikan.. huh!! asingkan yang mane patut =)
dah settel, boleh sambung buat puree raisya pulak ^_^
sedia bahan masak makpak, makanan anak tak dilupakan..

start kerja pagi, tengah hari settel,
terus masak makan tengah hari =)
lepas lunch boleh buat kek, puding pulak..
tak pun jejalan cuci mata, hehehe ^_^

5 comments:

adianiez AIDA said...

dulu-dulu aida gini jugaks hi hi... bila anak da ramai ni, da tak terbuat!!! hu hu hu masak pun x sempat dah...

Fizah said...

humang aihhh...rajinnyaaa awak ni..semua pun da siap potong..even sayur?

WOWW...ini idea yg BAGUS!!!

tak penah terpikir sbb rasa mcm tak fresh tp hari2 pun nk masak jadi mmg cepat buat gini kan...??

blh cuba ni!! hihi tenkiu for the idea...i like!! =)

p/s aida, ahaha masak pun tak sempat kan? betulla tu!! masa selalu mencemburui kita!! ;)

Mama Lynd said...

Wahh.. sayur pun potong siap2? tips baru ni. boleh tolong cepatkan process bersilat kat dapur.

intandayani said...

suke2..jimat kan gune bks yg xpkai lg..environment pun xtercemar

UMIE SUE said...

cara kita sama!!