Friday, January 18, 2013

::kisah raisya malam tadi::

assalam kawan ibu...^_^
tadi raisya bangun awal, kul 6am,
raisya jadi jam loceng ibu arini..
mai dekat, raisya nak cerita cikit...:D

dah lama ibu tak puri makanan raisya =(
selama nii masak, ibu blend nasi panas2..
nasi pun hentam nasi ibu jugak, huhu!!..
blend sayur pastu campur dalam periuk,
gaul2 dan bahagikan dalam bekas kecik..
time makan ambik satu bekas, panaskan..

malas betul ibu raisya tau.....
tapi malas ibu pun kalu boleh taknak kasi
raisya makan nestum.. nak elakkan..
sayaaangggg ibu.... ^_^

semalam kat opis, ibu boring buat drawing
ibu google2 cari resepi baru tuk raisya..
ibu nak buat cookies baru wekend nii, yeay...
ibu jumpa banyak menu best.. ibu nak try nanti :P

jadi semalam kerajinan ibu datang balik,
ibu dah start memuri.....:P
kali nii takde blend2 dah buat purinya,
kan raisya dah 8bulan, tak best laa makan cair2..
ibu guna teknik lenyek pulak.... :D

semalam ibu buat puri carot, kentang dan bayam
rebus sampai empuk then lenyek pakai sudu kayu :P

time lenyek tue ayah kasi idea.... *ting..
"kenapa tak guna penghancur bawang ibu...."
"a'aa kan... hihihi.. jap nak pi ambik"
benda nii ibu beli kat Mr DIY, guna tuk hancurkan makanan..
ibu guna buat hancurkan bawang, tuk tumis2 time masak
tapi bawangnya takde la sehancur yang ibu harapkan =(

jadi ibu simpan buat pekasam dalam almari..
ibu suka macam tue tau.. ish.. ish..

bila guna benda nii takde ibu ralat sangat beli tapi tak pakai,
hasilnya bila hancurkan kentang dan carot raisya
sangat lumat macam yang ibu harapkan....
takde lenguh2 tangan lenyek pakai sudu....=)
jimat masa ibu jugak...
nii pulak asalnya nasi, isi ayam & tofu
bila disatukan memang tak menarik..
kaler putih pucat jer...
raisya makan pun tak sedap, hehehe

tapi tiga hari jugak raisya makan menu nii
sebelom ibu otter jadi resepi baru semalam..
kali nii tambah carot, bayam, ikan bilis..
amboiiii ibu, sakit perut raisya kang...
ibu dah siap masak,
tapi raisya bantai tido sampai pagi, hehehe..
sori ibu, raisya penat melasak kat taska...
disebabkan raisya tido tak sedarkan diri semalam
ibu sempat try buat resepi baru =)
senang.. tue pasal tak tunggu hujung minggu..
memandangkan ibu sekarang nak diet la kononnn,
harusla ibu cuba ^_^

asalnya menu tuk raisya tapi bila
ibu makan rasanya tak sesuai lagi kot..
tunggu raisya setahun dulu, nanti ibu buat lagi ye..
nii satu lagi menu baru, puding oat..
ibu dah buat QC semalam..
kata ibu tuk breakfast raisya... =)

okay dah habis cerita raisya semalam...
esok ibu ada projek kemas rumah..
nanti raisya tunjuk port berdiri raisya ye :D

2 comments:

D Yatie said...

sy pun dh lm tak wat puri utk arissa. balik weekend pun cuma masak apa yang ada apa yang sempat. :(

Puteri Satu said...

rajinnya ibu raisya ye.... nanti projek kemas rumah..update kat blog ye... best... akak suka tengok rumah kemas2.... leh follow..