Tuesday, January 15, 2013

::homemade ice cream ^_^::

wah!! dah pandai berhomemade bagai..
semua benda homemade sekarang..
jimatttt!!

maka dengan itu, aku istiharkan
tahun nii azam untuk menabung ^_^
hahahaha...

awal tahun nii aku ada mood masak2,
itu pasal aku layankan ajer selagi boleh,
nanti dah jemu, mau membeli jugak jawabnya..
resepi ice cream nii kalu tak silap aku
sebelom pregnant lagi aku dah tulis..
hambik ko, lama kot aku simpan resepi..

bahan bukan susah mane pun tapi
macam aku cakap, aku nii kena ada mood..

bahan2nya macam di atas =)
cewah, macam belog masakan pulak..
memula kisar dua keping roti sandwich
yang dibuang tepi sampai jadi serbuk..
masukkan roti tadi, gula, ovalete dan susu segar..
okay tang susu nii, sepatutnya guna susu cair tapi
aku silap beli susu segar, so hentam ajer la..
*incik ridzuan malas turun beli susu cair, huh!!
kalu korang nak buat, masukkan susu cair yer =)
okay dah siap!!
pukul bancuhan sampai gula hancur yer =)
satu lagi jangan lupa masukkan perasa..
aku letak esen vanila, konon2 perasa vanila ler, hakhak..
hias ikut kreativiti korang..
aku letak coklat chip dan coklat urai
tapi coklat chipnya dah tenggelam ke dasar
masukkan dalam peti ais semalaman ^_^
sedia untuk dimakan =)
lepas nii tak perlu beli aiskrim walls lagi, hahaha..
apa lagi yang aku boleh homemade yer ;p


p/s: resepi versi penuh aku kasi kalu ada permintaan..

2 comments:

cik hani said...

Ada resepi x..ni first time i thu wat aiskrim ltk roti.

nurulhuda said...

kasi email, nnt nurul email resepi ye? =D