Thursday, November 14, 2013

::family gathering @UK Resort::

seminggu selepas balik dari Sabah, cik raisya mandi sungai pulak.. amboiii kemain dak tecit tue, lepas mandi laut, mandi sungai..

oleh itu, ibu kuarantinkan raisya dari mandi kolam, laut @sungai dan seumpama dengannya; yang ala-ala berendam nii ler selama tiga bulan berturut-turut, hehehe...

aci tak? okay laa kan, dak tecit tak elok berendam lama-lama ^_^

memang port ktorg satu family mandi sungai.. dekat ngan rumah lama aku dulu, Batang Kali ^_^ ktorg sewa chalet, memang bajet nak tido satu malam.. tidor diulit bunyi air sungai laa kononnya... 




aku sampai last sekali =) sepupu aku dah terjun sungai.. pakmuda dah start pancing ikan, [macam la ada ikan sangat ken... pegang batang pancing jer lebih tue, hehehe]

mai ler kita susun segala makanan.. tugas aku perap ayam tuk BBQ.. pastu ada laa dua tiga jenis keropok aku bawak yang beli kat Sabah.. tue jer yang aku mampu :p menu potluck, ada nasi kerabu, roti jala ngan gulai ayam..

ko mampu ngumpat sambil tumbuk sambal belacan? hahaha....
nii makcik sutie aku tengah buat nasi kerabu, pergh!! makan nasi kerabu tepi sungai, kelaz ahkak =)

incik ridzuan sampai ajer terus sediakan tempat BBQ ^_^
semangat cik abang kite sorang nii...

tudia ikan siakap ayahsu =) fresh dari kolam ikan, hikhikhik...

takdan tunggu malam, petang tue jugak BBQ, hehehe...
atas panggang ikan, bawah jerang air =)


tengah BBQ boleh pulak hujan turun, hahaha... ater ko datang musim-musim gini, hujan turun tak menentu laa jawabnya.. terpaksa laa berpayung, bukan tuan yang berpayung tapi payung ikan bakar...

dalam rumah pulak, sesi menjala.. roti jala daa.... semua menu nak buat tepi sungai makcik aku sorang nii.. memang itu niat dia pun, dia kata dah bosan masak kat rumah, nak suasana baru pulak.. hah!! jomla kita masak tepi sungai ye ^_-

ikan bakar dah siap!! nii idea pakmuda aku, katanya kat hotel kan air asam selalu letak dalam lesung batu.. itu pasal konon nak feel duk hotel laa nii, cicah air asam dari lesung batu =D

sepupu aku semua budak-budak lagi, iolls cucu sulung Haji Mamat.. tue pasal iolls selalu feeling jiwa kanak-kanak ribena, hehehe...

pakmuda yang kena buli.. Errr, takde la buli, pakmuda aku memang suka kalu buat aktiviti macam nii, tue pasal dia sanggup cuci pinggan.. yang lain dia hambat pi mandi sungai, takpun paksa ambik gambar dia =D




aku terlupa bawa pelambung raisya.. terpaksa guna pelampung hitam tue, kena laa pegang sama, pelambung tue kan besar, mau tenggelam dak tecit tue..

memula excited dak tecit tue, yela dah tengok ramai sepupu aku dalam sungai, sekali masukkan kaki dia dalam air, kemain meraung.. sejuk gamaknya... dia ingatkan macam mandi laut, air panas... nak mandi tapi air sejuk macam mano tue raisya oiii....

jangan tiru aksi ini dirumah ye!!

malamnya lepak kat dewan.. dewan open nii, nak tengok tv bukannya ada tv, kalu ada pun dapat ke siaran, hehehe.. semua duk layan main games dalam hpone.. yg kecik2 pakat main kejar-kejar.. aktiviti sampai semua masuk tido =D

ktorg sewa tiga chalet dapat harga rm250 =) harga ikut keluasan, paling kecik dalam rm50, rm70, rm100 dan rm150.. ada chalet jauh cikit dari sungai tapi tandas dalam bilik, ada yang dekat sungai tapi tandas kat luar.. tengok laa yang mane satu korang berkenan.. 

ktorg ambik satu chalet dekat ngan sungai dan lagi dua chalet yang ada bilik air kat dalam, senang nak bangun buang air tengah malam, ater ko berani ke nak pi tandas luar kul 3, 4pagi dalam hutan.. huhuhu..

breakfast roti bakar untuk hari kedua ^_^



dan nasi putih + telur kicap tuk makan tengah hari... perghhh!! layannnnnn... 


time mood baik nii.. cuba mood tak baik.. bercucuran air mata cik raisya kena buli ngan dak hazeem, hehehe.. hazeem tue sepupu aku, sebaya depa nii...

lepas makan tengah hari, masuk sungai seround lagi ngan raisya, jap ajer aku mandi pun.. pastu bersihkan raisya, balik tido jap kat chalet.. bangun dalam kul 4pm, siap kemas apa semua.. balik rumah masing-masing..

sekian cerita mandi manda anak cucu cicit Haji Mamat =D family gathering kecik ajer pun, yang mane ada kat KL....

"ibuuuuu, nanti kiter datang mandi sungai lagi ye.. raisya suka laaaa"

TT_TT

3 comments:

misz sheyla said...

seronok jugak g sini ramai2...tapi skang musim ujan pulak...susah x cari tempat ni

nurulhuda said...

misz sheyla:
skrg bahaya cikit laa, musim hujan kan.. takde la susah mane, kalu biasa pergi mandi sungai kat Ulu Yam, yang nii naik lagi sampai jmpa bandar baru Ulu yam, ada balai polis & kubur cina, ada lorong tepi tue.. masuk lorong tue sampai laa jmpa jalan ke UK Resort =)

Nurul said...

Salam kenal...
Memang seronok kumpul ramai2 keluarga camni kan... buat makan2 sekali... ^__^