Thursday, February 7, 2013

::misi diet ibu raisya, heh..heh..heh..::

sejak duamejak jarum penimbang naik
angka 52.3kg, ibu raisya jadi insaf, haha..

badan makin kembang beb,
baju kurung banyak reject tak muat..
sebulan duk rolling baju sama, bosan jugak..
beli baju baru takleh main ambik, kena try..

disebabkan kesedaran itu,
maka marila kite berdiet ^_^
alah, kalu dah pemakan tegar,
nak diet banyak mane kan..

incik ridzuan cebik bila aku cakap nak diet, huh!!
ada ke patut dia perlekehkan bini dia nii,
tak patut.. tak patut.. jadikan sebagai cabaran,
ingat bini dia takleh slim melim balik ke..
tunggggguuuu, ye.. tunggu... hahaha...
antara menu sarapan pagi =D
diet aku bukannya tak makan langsung..
makan tapi kalu boleh kurangkan nasi..
kalu tak boleh, nasi sekali sehari pun takpe..

diet ke tue? hahaha
lembik pulak kalu tak makan langsung kan..
tahun nii banyak bawa bekal tengah hari..
seronok pulak bawak bekal rupanya..

selalunya malam aku masak tuk incik ridzuan,
dia makan sorg dan aku just makan ringan2..
esoknya, aku panaskan tuk bekal tengah hari kat opis..
idok ler aku masak pepagi hari.. panaskan sudah =)

pagi makan sesimple mungkin,
tengah hari makan nasi
malam pulak roti @ratah lauk-pauk..

harap misi diet kali nii berjaya hendaknya =)
Oooh satu lagi, puasa!!
selain ganti puasa boleh berdiet jugak kan, ahaks!

adik aku siap sound;
"long, kau nii puasa, niat ganti ke nak diet.."
hihihi.. 2 in 1 maa ^_^

target 48kg, berat zaman anak dara, ahaks..
kena turunkan 4.3kg.. aku bajet bulan5 sampai target..
lama giler, nampak benau tak bersungguh nak diet ^_^


p/s: hari2 bizi sudah mai... arini dan esok nak siapkan kerja, nanti ada masa aku update lagi ye.. selamat bercuti CNY pembaca mynuridz.. aku cuti mula 8hb-13hb feb ^_^ balik kelantan, yeayyy!!!!

2 comments:

With Julia said...

Wauuu kita punya hoby yg serupa lah mommy hehhe..julia pun start bawak bekal masak msa lepas je pantang...sendri mlm2 msk n panaskan pepagi sebelum pi keje bwk bekal...until now dah 3 bulan amal alhamdulilah...lg satu kalo nk turun cepat with natural diet ialah:
1) Minum air masak 4-5 liter sehari...nih pakar2 kesihatan yg bg tau kalo nk detoks cpt air msk adalah terbaik...:) 1 liter mewakili 25kg berat bdn sndri...so cer calculate berapa liter sehari diperlukan..

2) Elakkan minum manis2...ermm nk tegur sikit bleh kan utk kebaikan bersama...mcm milo atau minuman panas segera dan roti manis2 cuba elakkan semasa berdiet...coz bila kita mkn manis ia akan buat kita rasa more lapar...cuba amalkan buah atau diet high fiber cth roti high grain...its really helpful bg u rasa kenyang sebelum smpai tengahari :)

3) No snacking. Heheh i mean no mkn jajan or something else kecuali buah atau sup...

4) Result u mesti turun cpt sbb bila kita jga air cukup dlm bdn, lg cepat berat akan turun...lagi satu can develop cpt our metabolisme bdn...

p/s sorry sbb panjang berjela celotehnya...tp well done dear...nasi u ambil sikit dari kebiasaan..and mkn sayur byk2...ikut tema muka mickey mouse...telinga kiri nasi..telinga kanan lauk...tang muka tuh adalah sayurrrrrrr heheh selamat mencuba...:) i lose about 10 kg within lepas pantang...about 3 month...biar lmbt asal selamat. I pray for u dear :)

nurulhuda said...

info berguna, nnt boleh follow.. okay, kena start ubah gaya pemakanan mulai sekarang.. TQ