Friday, November 16, 2012

::raisya yang kuat makan =)::

dah dua minggu raisya makan, baru nak cerita dalam belog ^_^
bizi cikit siapkan kerja pastukan minggu nie kan banyak cuti..
semalam cuti, arini kerja, esok cuti balik... lemau akhak tau!!

untuk raisya aku takde beli special blender pun, sob.. sob..
blender free, lucky draw family day incik ridzuan aritu..
takpelah rezeki raisya dapat blender baru,
dari ibu beli jug baru guna mesin lama, ahak!!

hari pertama makan genap umur 6bulan, 3hb ari sabtu..
nasib baik ari sabtu, kalu ari kerja mau aku mintak cuti..
mestilah suapan pertama dari tangan ibu kan =)

aku guna kaedah 4rules..
ala, semua mommies tau kennn =)
dan menu pertama adalah puree lobak merah..

berselera betul dia makan..
ater orang dah lama nak makan tapi
ibu tunggu sampai umur 6bulan jugak..
mau tak berselera dia..

minggu pertama takde tambah bubur nasi lagi..
pastu aku jumpa belog nie, thanks akak kongsi..
terus aku ikut jadual pemakanan anak dia =)

*hidup aku kena ada jadual, baru tersusun
kalu tak mau huru-hara jadinya, hehe..
serius, tue nanti aku cerita lain yer~

minggu kedua pure kentang pulak dan
kali nie aku campur dengan bubur nasi..
penat weiii lecek nasi, hahaha..
aku dah blend beras tapi nampak macam kasar lagi,
terpaksa lecek bagi halus pakai penapis..
takpe, raisya nak makan ibu sanggup buatkan =)

dan aku tambah susu formula sikit sebab
incik ridzuan bising kasi anak dia makanan tawar..
habis takkan aku nak tambah garam gula pulak kan...
hajat hati nak campur susu badan tapi tak kesampaian,
pam pam susu keluar senonet jer =(
*anak kedua nak fully breastfeeding, ilmu pam mengepam dah khatam, muahaha.. Eh!! apasal cerita pasal anak kedua pulak nie..

suka betul buat mata juling gitu..
fokus sangat kat kamera, hakhak...

macam dah besar sangat, makan sambil tengok tv =)

"kacau lah ayah nie, orang nak makan pun nak ambik gambar jugak ker.."

aku lebih suka pakai bekas nie kasi makan raisya
sebab senang dan tak comot mulut =)
picit makanan keluar, sudu standby dekat mulut raisya..
raisya kalu lambat kasi makan mula meraung tak hingat dunia,
stress ahkak dengar dia meraung....

stok pure ^_^
ada pure kentang, lobak merah dan sawi..
pure buah-buahan belom start bagi lagi, huh!!

stok makanan tuk tiga hari..
pure sawi yang dah campur ngan bubur nasi =)
minggu nie raisya dah start makan dua kali sehari..
kerja ibu senang betul, kerja orang pemalas gnie ler ;p

stok makan semua simpan dalam peti beku..
macam susu ebm jugak cara kendaliannya..

raisya sekarang dah pandai pegang botol sendiri..
siap tepis tangan aku kalu pegang botol dia, kemain eksen..
senang kerja ibu, yeayyyy =)
tapi kena pantau, kalu botol jatuh dia tak reti ambik sndiri, hahaha..

ok cukup sudah update arini,
kemain dari pagi aku karang tau...

1 comment:

aTy _faRed~ said...

Anak aty tak suker mkn bubur..!! Dah mcm2 letak kasi besh tp refuse gak..geram hokeh..penat masak tau..huhu