Tuesday, November 6, 2012

::asyik demam si kecik nie::

salam semua ^_^
wah!! lama giler aku tak update belog...
kemalasan melanda maa =) *alasannn
tambah pulak budak tonet tak berapa sihat,
mood update jadi down, huh!! =(

baby kuat demam ker?
raisya dalam sebulan 4-5 kali demam
tapi demam dia tak lama,
kekadang makan ubat sekali dah baik..
pastu selang seminggu dua demam balik..

risau jugak kalu ada penyakit lain..
sekarang dia batuk dan selsema pulak =(

batuk tue aku rasa sebab sejuk,
siang hari takde pulak batuknya..
kalu ada pun tak lah sekerap malam hari..

kul 3,4 pagi memang tak lena tido
asyik terjaga dia batuk & hidung sumbat..

cian raisya, lepas nie kena control kipas,
kipas pakai remote pun ibu still malas nak off,
padahal remote kipas atas kepala..
nanti ibu set timing kipas tue ye =)

malam memang sejuk sangat rumah tue..
tapi heran, kita sejuk pun raisya still berpeluh..
bangun pagi, baju mesti basah dek peluh dia...

petang semalam, aku halfday.. bawak raisya ke HKL..
dah kerap sangat demamnya.. 
nasib baik takde apa-apa yang membimbangkan =)
just demam virus, biasa la budak bawah setahun,
lagi-lagi duk taska.. senang berjangkit..

doktor suruh buat ujian darah..
result darah keluar barulah lega sikit =)

kelakar betul si kecik nie,
jarum tak sampai lagi dia dah meraung, hahaha..
nurse nak cucuk jarum, dia tenung jer tangan tue
pastu sambung meraung lagi, hahaha..
alah! cayang cayang ibu nie..

tiap kali kena cucuk pun macam tue..
jarum tak sampai lagi dia dah meraung dulu..
habis cucuk habislah tangisan dia =) *drama queen sangatttt..

ubat yang dapat..
biasalah ubat demam..
aku simpan, dah empat botol kot dalam petiais, hihihi..
ubat kahak kene bagi sampai habis,
dah bekalkan ke taska, harap penjaga dia kasi..
ubat titis dalam hidung bila perlu,
selalunya malam sebab dia selalu hidung sumbat malam =)

hai la anak, harap-harap takdelah yang serius..
risau bila anak sakit, baby tak reti nak cakap bila dia sakit..
asyik merengek jer la kerjanya..



5 comments:

aTy _faRed~ said...

orang kate kalau anak asyik demam..nanti dah besar die susah sakit..sebab antibodi die dah kuat..yer ar..setiap kali demam die membina antibodi yang lebih kuat kan..:)

nurulhuda said...

ye ker? erm, so tak perlu susah hati la yer sebab nanti dia akan jadi anak yang sihat dimasa depan =)

*ayat skemanye.....

adianiez AIDA said...

baby akak so far x pernah demam panas. just selesema 3-4 kali. sejuk kot. akak x bagi umat selesema, doktor x kasik. just dpt spray hidung kuar kan selesema yg pekat. after 24 hours, baby ok.
syukur raisya tak de pe pe serius..

nurulhuda said...

nurul pun xdapat ubat selsema.. rasanya takde ubat pun tuk baby.. dapat ubat titis dalam hidung tue jer laa..

roselind basih said...

hi..dh lama post u ni tp i mgoogle td. Bby i kerap demam juga..ssh nya hati. Bln ni jer dh brapa kali n ujian drh ok jer. So,bby u mcm mna skrg?