Wednesday, January 29, 2014

::yang tak bestnya permulaan tahun 2014::

kejadian ahad lepas..
nak buat cerita tanpa kontrovesi perkauman nii payah okay, banyak hati nak kena jaga.. aku harap siapa yang baca cukuplah sekadar kasi komen aje.. tak payah berlarutan...

siapa pernah pergi TESCO Kepong mungkin paham cerita aku..
hujung minggu biasa laa, dapat gaji terus nak shoping barang dapur kan.. orang pun ramai lagi-lagi musim CNY.. TESCO Kepong nii, troli kena masukkan siling 50sen..

nak dijadikan cerita punya laa ramai orang, troli tak cukup.. ramai beratur tunggu turn, tak baik potong Q orang beratur panjang kan so aku pun naik laa balik ke parking lot cari aku troli sendiri.. dapat satu troli aku pun shoping laa ngan incik ridzuan dan raisya...

niat nak beli pampers tue yang terpaksa bertroli jugak, kalu tak aku guna bakul ajer.. aku ambil laa Drypers 2pack, tisu kotak yang 4pcs 1pack, Tropicana Twister 2botol..

pastu aku pergi ke bahagian ayam, ambik ayam dan bawa timbang... troli aku tinggalkan kat tempat ayam tadi, kiranya kedudukan aku tue membelakangkan troli dalam 6-7langkah gitu.. incik ridzuan dukung raisya dan jaga stroller jaraknya 7-8langkah dari troli tadi.. sekarang troli tue keseorangan tanpa tuan tapi incik ridzuan nampak troli tue... dia jaga dari jauh laa kononnya ^_^

settel timbang ayam aku pergi kat troli, incik ridzuan, raisya, stroller semua berhimpun satu tempat.. dan ceritanya bermula... wah gitue katanya, hahaha..

incik ridzuan : ayang tau tak, ada orang nak ambik troli kita..
daku : WHAT!! sape?
incik ridzuan : lelaki pakai baju biru.. masa ayang nak timbang ayam tadi, dia datang pegang troli.. nyonya pilih ayam tue (sambil tunjuk) tengok atas bawah jer masa that guy pegang troli, b perhati.. pastu dia bawa troli tue, b pun "excuse me, that's my trolley" terus dia blah...

macam tergantung cerita incik ridzuan tue.. aku lupa nak tanya, "that guy say sorry" ke tak.. tapi bagi aku that guy bukan salah ambik troli sebab tue bukan troli kosong, ada barang aku kot.. barang besar, takkan tak nampak.. aku syak laa kan TESCO kurang troli macam yang aku cerita tadi laa dan niat that guy nak ambik troli aku, buang barang-barang aku dan letak barang-barang dia.. korang paham tak maksud aku...

dan apa tindakan korang bila berada dalam situasi aku.. nasib baik aku tak letak handbeg kat troli, tue lagi parah...

aku bukan nak burukkan sesiapa tapi aku nak cakap tentang sikap manusia... tak cukup troli tapi tak perlu kot nak AMBIL HAK orang macam tue sekali.. memang laa troli TESCO tapi ada duit 50sen kat troli dan duit tue duit aku, kalu aku bengang, 50sen pun aku tak halalkan..

dan sampai ke sudah aku tak tau macam mane rupa orang tue sebab incik ridzuan tak cam sangat.. tue incik ridzuan, dia jenis berlembut kalu dapat kat aku, mau aku jerit satu TESCO dengar.. bukan niat nak malukan tapi nak kasi pengajaran sebab bukan sekali tapi dah biasa kena ngan kaum **** nii..

tue baru kat TESCO, belom lagi cerita atas jalan raya ngan kaum yang sama, macam jalan raya nii dia yang buat.. tau laa kawasan Kepong tue majoriti kaum **** tapi atlis tolong laa hormat cikit kaum lain.. keluar simpang tak kasi signal padahal aku jalan utama.. potong Q kat traffic light dah biasa, bila kita potong Q gitu tau pulak nak marah... APA!! kaum korang boleh buat, kaum lain tak boleh ke..

jalan jem tertiba buat U-turn, dah double jem tuk dua line, sape tak bengang.. tue antara contoh, banyak lagi.. aku pernah tersagat kereta sebab nak ajar orang macam tue yang suka potong Q ngan tak bagi signalnya.. ko nak cepat habis tue ingat aku nii tak kerja lain nak terhegeh-hegeh redah jalan jem.. dan akhirnya aku menang.. kereta sagat takpe, asalkan aku menang ^_- dah macam samseng jalanraya pulak gayanya...

beratur kat kaunter bank, depan ada 2orang so aku pun beratur tunggu turn.. nak hantar surat gaji ajer pun, pegawai bank cop - settel tak sampai 5minit tapi takpe laa SILA HORMAT orang yang lagi lama beratur.. tunggu punya tunggu datang sorang dari kaum diatas beratur belakang aku sambil tayangkan buku cek dia yang nipis dan sebut "cheque book" berulang kali kat pegawai bank depan kaunter..

annoying!! yes, aku tau.. ko beratur tak sampai 1minit dah tergedik-gedik nak suruh pegawai tue layan ko dulu, habis aku beratur 10minit awal dari ko nii, apa cer? ko nak beli buku cek yang tak sampai 5minit, aku nak serah surat dan cop pun tak sampai 5minit.. sila respect cikit, kaunter bank tue bukan untuk ko sorang..

kaunter kidmat pelanggan IKEA atau kaunter khidmat pelanggan yang lain ^_^  kaum yang sama pegang bakul sampah yang baru dibeli, tak sure samada pecah @ dia cancel taknak beli tapi ada benda yang dia nak berurusan kat kaunter tue.. dia dah ambik no giliran tapi sebab sikap KURANG SABAR tue dia pi kat kaunter terus, membebel-bebel apa entah aku tak paham.. starff tak layan, dia pi kaunter lain pulak.. aku yang duk usha dari jauh nii panas hati hokey tapi disebabkan staff tak layan (yelaa, kena ikut giliran tue fungsi ko tekan A untuk buat urusan ko)

kat Condo sendiri, aras yang sama, jiran depan mata ajer pun.. walaupun aras aku majoritinya melayu tapi ada 2,3 units Condo kaum diatas, salah satunya jiran depan aku.. takde laa depan sangat sebab aku berdepan ngan tangga, sebelah tangga tue rumah yang dimaksudkan.. selalu nampak aku ngan beg anak, dukung anak tidor pepagi.. nak kunci rumah lagi.. semua aku handle sesorang sebab incik ridzuan kekadang dia keluar awal.. nampak aku yang macam keadaan tue (ibu-ibu mesti boleh bayangkan kan) apa salahnya tahankan pintu lift tuk aku masuk.. Oh!! tidak kawan-kawan... dia lepas diri sendiri, aku terpaksa laa tunggu lift lain =( jiran sendiri hokay... siapa tak hangin.. sejak dari tue memang aku tak kuasa nak senyum-senyum bila jumpa.. takpelaa nak cakap aku berlagak pun, siapa yang mulakan dulu..

tue antara contoh yang aku alami dalam masa sebulan, sebulan ngan kaum yang sama.. memang jadi anti perkauman laa kan tapi tak semua macam tue, ada jugak yang baik, yang tolong aku tahan lift, yang kasi jalan pada aku cuma kebnyakkannya jumpa orang yang salah, mungkin!!

cuma satu laa nasihat kat mereka yang macam tue.. korang hidup dalam masyarakat sila hormat orang lain kalu nak diri dihormati.. sila pikirkan perasaan orang lain, kalu ada yang buat macam tue ko bengang, macam tue laa jugak ko buat orang...

sampai disini luahan perasaan.. panjang lebar pun korang tak baca jugak kan, haha...
*cukupmenyampahnganiklantvtentangmoralsebabrealitinyarakyatmalaysiatakmacamtue..

1 comment:

Maisarah WMansor said...

yes betul..absolutely AGREE dgn u sis..kepong tu mmg area die sbb tu jd kurg ajar gile..
bukan nk ckp la aritu husb sy kne langgar dr blkg oleh kaum **** ni
even dpt claim insurans die sume tp still nyusahkan kite kan..
mcm kite ni xde keje lain ke ape
kate husb "dorg ni bwk membabi bute je" mentang2 kwsn dorg..
kalau dh jenis kelam kabut tu mmg cmtu la..huh..seteresssss