Friday, August 2, 2013

::menu masak sepanjang ramadhan::

hari pertama berpuasa, harusla semangat memasak membara uolls.. aku kononnya tahun nii taknak pi bazar ramadhan laa.. kononnn tapi berbaloi jugak sebab dah tengah-tengah ramadhan baru terjah bazar, tue pun sebab tak tau nak masak apa dah, ahaks..

jom tengok menu bukak posa aku.. adoiiii!! tunjuk gambar makanan awal pagi nii mau kena sound ken, hehehe.. alaa, mane tau boleh bagi idea korang nak masak petang karang ^_^
hari pertama aku masak ikan bawal masak kicap bersama sayur campur.. ayam bakar lebihan lauk malam sebelomnya, aku panaskan balik..
kedian ada menu ayam paprik bersama sayur air dan sambal daging ibu kasi dari kelantan.. sambal daging menu wajib bulan posa.. makan telur goreng ngan sambal daging pun layan...
ayam masak kicap dari adik bujang aku.. dia tak kerja kot aritu so dia yang masak pastu aku tambah ayam percik dan kerabu mangga dari bazar ramadhan.. kerabu mangga pun menu wajib aku bulan ramadhan tapi aku sorang ajer la yang layan, lagi dua orang tue, jeling pun tak..
tukar selera cikit, bosan jugak makan nasi putih kan so jadilah nasi goreng dan kuey teow goreng bersama ayam goreng kunyit dan roti john.. ayam goreng kunyit tu rasanya balance malam sebelomnya..
hari minggu semangat kerajinan lain macam sikit.. maka dapat dua lauk.. ikan keli berlada dan ayam buttermilk with nestum, resepi aku belajar dalam blog [klik] TQ kak lieyalatif =)
ayam masak kicap, sup ayam malam sebelomnya dan ayam goreng dengan daun kari, aku pun tak sure nama apa, tue resepi belajar ngan opismate aku, sedappp..
last masak dua malam lepas, nasi goreng udang, bubur lambuk Kampung Baru dan repeat ayam goreng ngan daun kari tue.. aku sebenarnya nak habiskan bahan mentah dalam petiais.. masak ajer la apa yang ada..

semalam aku tak masak, demam. sungguh tak larat.. malam nii pun rasanya kena makan luar jugak.. kalu malas keluar aku suruh incik ridzuan masak sardin ngan telur dadar.. peberet dia.. aku dah takde deria rasa, semua makanan rasa payau, air masak pun payau jugak.. dah dua hari asyik pening tapi datang jugak opis ater ko arini last kerja kan.. gagahkan jugak.. kalu tak larat sangat, karang aku mintak balik awal ^_^

iolls balik kampung ahad nii lepas sahur.. datang KL balik 13hb Ogos.. cuti panjangggggg..........
selamat hari raya semua.. maaf zahir batin..

5 comments:

e k i n ♥ y u s r i said...

awal2 puase, berkobar2 msak
masuk ke 15 puase, beli kat bazaar je
hahahaha

nurulhuda said...

hehehe..
okay la nii, tahun lepas lagi teruk, asyik masuk bazar.. nak buat mcam mane sampai umah dah kul 715.. berbuka pn mnum air ngan kuih, lepas tu baru msak nasi.. rumah jauh nun di batang kali..

CikNaa said...

suke masak kicap eh nurul ni? hehe.

nurulhuda said...

incik ridzuan ngan adik kita tue masak apa pun tetap kicap yang diorg cari so masak kicap terus, senang, hehehe

cik hani said...

Cik hani blk kg hr rabu..perak..lps tu bru blk terengganu