Monday, November 17, 2014

::ibu boyot gian buat kek dan puding::

buka tutup buka tutup blog aku sekarang, segan betul nak update... bulan nii aku busy ngan projek kilang kat Puchong, tiap malam OT, penat badan.. anak terabai, laki pun terabai... maaf, nanti ibu belanja korang nan cheese yer, kihkihkih...

entry dalam draft dah lama, takde mood nak update so pagi nii free sikit, mai laa kite update sebelum busy ngan projek rumah teres pulak...

pregnant kali kedua, aku gila buat kek... tiap hari ada ajer resepi aku save dari group FB RR.. seronok follow group tue, resepi pun simple.. aku kalu resepi meleret panjang memang malas, setakat 5-6step jadi kek terus buat minggu tue jugak, hehehe...

buat pun takde laa banyak, setakat setengah adunan.. apa orang cakap "teringin nak baking"... amboii, kemain teringinnya, hahaha... setakat apam, kek butter ajer pun... oittttt!! pregnant kali nii kuat makan, tue pasal kena jaga-jaga takut diabetes..

pregnant kali nii banyak dugaan dari pregnantkan Raisya dulu... alahh, biasa ler, lain anak lain ragamnya...



start ngan apam mekar, kemain raisya pun exsited tengok ibu dia baking apam kalerful, hahaha... hambik, siap ngan resepi aku kasi..

minggu kedua buat kek butter.. resepi lupa pulak kat mane aku letak.. Raisya kurang makan sikit mungkin sebab kaler tak meriah macam apam mekar tue kot...


pastu aku stop baking sebab nurse KKIA sound berat aku naik mendadak, stop kejap baking kek tapi sekarang start balik, hehehe.... ater, takkan pregnant nak sekat makan, anak den dalam perut menendang lapar kotttt...

teringin nak makan dadih, jadi buatlaa dadih.. makanan dalam peti kena ada stok, balik kerja kena isi perut dulu sebelum makan malam.. pregnant kali nii kena kerap makan, kuantiti sikit tapi acap kali.. kalu tak memang meragam perut...

dadih dalam peti tak habis lagi, aku buat puding roti pulak.. gambar memang takde, handset aku meragam, malas nak snap gambar bagai...



sepupu incik ridzuan datang aritu, aku buatkan kek aluanan kasih nii... sedap jugak..


sekarang dah stop terus baking, habiskan dulu makanan apa yang ada kat rumah tue.. baking baking jugak, yang beli pun beli, haippp!! sejak kena control makan nii, kena laa beringat nak makan pun.. aku belum detect diabetes lagi, esok keluar result ambik darah 2minggu lepas... harap-harap takde laa diabetes...

lagipun stok baking powder dan esen vanilla dah habis, belum beli stok baru lagi... kononnyaa takde stok tak baking laa tue khennn....

ada dekat 50resepi dalam simpanan, semua save dari group RR, kemain semangat nak baking kan, hikhikhik... sekian cerita ibu boyot yang gian buat kek ^___^

3 comments:

CikNaa said...

amboi..ciknaa ni ntah bila nk beli oven..kek kukus jela kt umah tu..huhu.

nurulhuda said...

nurul ada oven pun, banyak buat kek kukus jugak ciknaa.. kek kukus cepat cikit dari masuk oven, hehehe...

LadyBird said...

Sedapnye.. lady skrg ni pun br bljr n gian nk msk2