Tuesday, November 25, 2014

::sesi pembelajaran raisya di rumah::

Raisya Nabila 2tahun 6bulan, patut dah pandai cakap pun kan tapi aku perasan raisya lambat cikit nak bercakap.. maksud aku bercakap ayat yang panjang2.. setakat ibu, ayah, susu, tuala semua tue dah terror sangat...

ke memang standard budak baya dia? tapi aku tengok anak blogger lain dah terror cakap semua kan.. anak jiran aku muda sebulan dari raisya kemain mulut dia potpetpotpet tapi raisya tak, pendiam sangat.. maybe raisya lambat cikit bab pertuturan gamaknya... nampak macam malas nak bercakap pun iya jugak, asyik laa nangis, tunjuk tang tue tang nii kalu nakkan sesuatu...

geram aku, kadang-kadang marah jugak,

"raisya cakap laa nak apa, bukan ibu paham ngan nangis gitu..."

Erm!! macam orang bodoh pulak, anak tak reti cakap tapi suruh dia bercakap... hehehe...

tapi walau lambat cakap macam mane sekalipun, dia ada kesungguhan nak belajar.. tiap kali nampak binatang tanya, "apa tue?" bila ada nombor kat mane-mane, dia sebut laa...

1-10 dalam bahasa melayu dan omputih dah terror... satu kebanggaan jugak tuk diri sendiri sebagai ibu sebab aku tak pernah paksa dia belajar... dia yang minta diajar kalu kat rumah, agaknya dia syok belajar kat taska kot... raisya kenal binatang dulu baru 123, ABC..

Oh!! ABC kena betulkan lagi, tak selancar ibu dia baca ABC, wakakakah...

bila anak dah semangat nak belajar ABC, 123 bagai tue, haruslaa ibu dia semangat sama... pantang masuk kedai buku, Mr DIY ada jer sesuatu tuk pembelajaran raisya.. sekarang tak beli mainan dah, hihihihi...


nii aku beli kat Mr DIY, dah lama sebelum raisya belajar ABC lagi... murah ajer, bawah rm10.. baca ABC memang tak lancar lagi tapi susun ABC dah terror, kejap ajer dah lengkap... 


pun sama, aku beli sekali ngan blok ABC tue... terror sangat dah susun benda alah nii... abaikan contengan dak kecik tue, habis comot... aku duk masak, tengok dia dah conteng... haipp!!



Mr DIY jugak, harga bawah rm5 tuk satu set.. aku memang suka beli barang kat Mr DIY, comeiiii sangat, kihkihkih... dengan blok nii, aku sebut nanti dia cari huruf/nombor pastu susun dalam satu baris... seronok rupanya mengajar anak nii yer ^__^


satu lagi cara pembelajaran raisya, dia akan susun blok ABC kat papan nii ikut abjad yang betul sambil mulut duk sebut ler, A...B....C....... ABC blok tue rm10, kiosk dalam tesco... alaa kedai biasa pun ada...


nii pun kegemaran raisya jugak... belajar pasal body, kaler, ABC... selalunya aku guna kertas nii time nak tido, sambil dodoi dia, aku ajar laa dalam 15-20minit atau sampailaa salah sorang tertido dan selalunya ibu yang tido dulu, wakakaka.... T___T

kertas keras saiz A4, aku beli kat Mr DIY, 90sen tuk 2keping..... berbaloi dan murah betul dan yang penting cute miut =D



lebih kurang kertas tadi jugak tapi yang nii dia buat ala-ala buku, rm2.80 jer.. dalam nii banyak cikit, ada pasal kenderaan, buah-buahan, sayuran, binatang.... pun sama aku guna time nak mengajar raisya sebelum tido.. duk landing-landing atas katil mulut nii duk ler mengajar anak sama..


antara koleksi buku raisya... aku takde laa beli banyak sangat buku tuk raisya sebab aku beli yang mane penting dulu sesuai ngan umur dia... aku suka beli buku besar, biar puas hati cikit...


flashcard ABC nii pun dari Mr DIY, rm9.90.. guna kejap ajer kot sebab raisya lagi suka pakai blok ABC tue, boleh pegang, boleh susun gamaknya..


buku blok kecik nii yang memula aku beli dulu tapi koyak rabak dah.. tue yang aku suka beli buku besar.. buku perkataan pertama dan fruit & vegetables tue adik bongsu aku kasi adiah bufday raisya aritu..


dah lama beli so sebelum betul-betul berguna, dak kecik tu dah kasi jahanam dulu.. benda nii pun berguna sekarang kalu ibu dia nii malas nak mengajar... nanti dah pandai cikit lagi, ingat nak belikan komputer mini pulak tuk raisya tapiiiii tunggu dulu laa =D

jom tengok gelagat raisya belajar ABC ^__^


suka sangat susun blok ABC atas papan... huruf kegemaran O sebab O for Orange, hahaha... raisya kan hantu buah oren =D


ABC belum habis dah buat 123.. sampai rumah benda nii laa yang dia cari dulu... aku nak duk rehat pun takleh dah disuruhnya ajar ABC, takpelaa... layankan ajer time dia minat nak belajar kan..




memang beginilaa pengakhirannya.... nak menangis kutip ABC dia, sampai ke bawah kerusi... selalu yang jadi mangsa ayah dia laa, aku dodoikan anak, incik ridzuan kemas mainan raisya, hehehe...

alif ba taa belom start lagi, ayah dia dah bunyi, lepas nii boleh laa nak start alif ba taa.. buku pun belom beli lagi, nanti laa aku cari kat Mr DIY yer =)

aku ada senarai target tuk raisya pandai sebelum masuk tadika 4tahun, atlis aku nak dia pandai benda-benda nii dulu sebelom dia kenal apa itu sekolah... target aku laa kononnya nii... harap tercapai laa semua senarai aku sebelum umur 4tahun... kalu dapat capai, kira bangga laa aku sebagai seorang ibu tapi takde laa aku nak paksa dia belajar supaya capai target... biarlah secara natural sebagai seorang kanak-kanak... aku tau tahap kemampuan anak aku macam mane =D

alaa, senarai tue kat rumah laa... next time aku share ngan korang yer...
anak korang macam mane, dah pandai apa sekarang... ?

2 comments:

norlina jusoh said...

nak ajar anak sy susun block abc camtu gak la.. anak sy pun lambat ckit bercakap.. tp sgt tekun menyusun puzzle.. terkejut tgk dia boleh pasang puzzle tanpa diajar pun.. huhuhu dan suka main thomas siap bercakap mat saleh lagi time main.. maybe terpengaruh dgn cite thomas yg dia tgk.

CikNaa said...

haa..macam rania la. dah setahun 3 bulan. nak sebut mama pun tak boleh lagi.. emmaaa je dia boleh.naik riso plak aihh..

nanti raisya ada adik boleh belajar sama2 kan..