Tuesday, August 26, 2014

::peel raisya yang makin panjang akalnya::


lama tak cerita pasal cinta hati sorang nii... alhamdulillah diusia 2tahun 3bulan, Raisya membesar menjadi anak yang sihat walafiat, penyejuk hati ketika marah.. penghibur dikala kesunyian.. kawan gaduh, sepah rumah, kawan peluk cium ibu, kawan tido sekatil sebantal, kawan berebut anak ngan ayah, Ehhh!!

makin meningkat usia, makin panjang akalnya.. macam-macam peel sekarang... anak korang pun sama kan, kan... anak bila takde ragam tak seronok pulak tapi jangan laa sampai ke besar peelnya gitu, mau kena cubit peha kang...... haipp!!

buat kenangan ibu dimasa hadapan, buat pengetahuan Raisya bila besar nanti.... ibu catatkan supaya nanti baca laa bila kamu besar ye, biar tau sikit peel masa kecik gini rupanya ^_^

1. dah pandai ikut tingkah laku ibu.. ajuk cakap orang..
kena jaga mulut sekarang weiii... asalkan aku cakap "tettt........." marahkan pemandu yang kurang ajar, dia pun ikut sama.... sebutan tak clear tapi aku tau dia tiru, hohoho... sila jaga percakapan lepas nii puan ibu yer...




aku rasa dia tengok aku bawa handbeg pi kerja.. jadi dia pun gedik nak berhandbeg jugak, pi angkut beg CD ayahnya... memula aku tak paham, dua tiga kali tengok baru paham motip dia bawa beg tue, hahaha... omam ler kamu nii =P


ikut aku solat, alhamdulillah.. walaupun tunggang langgang gayanya... japkan sujud, pastu bangun pi tengok tv, pastu mai sambung sujud balik, takpelaa anak oiii... nanti ibu belikan telekung ye.. tue dia bedal telekung aku, hahaha...

asal nak makan ajer tadah tangan berdoa.. semalam aku dengar jelas Raisya sebut "Bismillahirahmanirahim" tapi sekali tue ajer laa, aku suruh ulang ayah dia nak dengar takmau.. Hah!! Raisya nii peel dia jangan kau suruh memang takkan dia buat... dia rela hati baru menjadi.. huhuhu....


paling suka tengok ibu bersiap, kalu ibu pakai krim muka nanti nampak laa dia tiru.. pakai bedak nak jugak, pakai lipstik, lip gloss takyah kira laa... apa ibu pakai, dia nak pakai sama... cikit masa lagi, barang makeup ibu, barang makeup dia jugak... lipstik aku pun ada yang dah patah dia kerjakan.. huhuhu...

2. kuat merajuk ngan ibu...
ayah kan hero dimatanya, mane boleh nak merajuk ngan ayah.. tiap kali aku marah, sembam muka kat bantal pastu bila panggil buat-buat tak dengar.. lembik tangan laa, lembik lutut laa.. peel bagus sangatttt...

tapi tak lama rajuknya... aku ajak bergurau, geletek pinggang, tapak kaki okay laa =D macam aku, rajuk tak lama pun, kihkihkih *gelaktutupmulut... 



bantal dan tempat nii laa saksi tiap kali merajuk ngan aku... tue gambar taknak layan laa tue.. aku panggil, dia buat-buat tido tapi nantikan nampak laa dia senyum tersengeh-sengeh... sajer budak kecik nii tau.... 

3. mengamuk minta mainan...
nii peel yang paling aku tak suka... terutamanya kalu pi shoping barang dapur kat tesco.. kena pusing jauh beb, jangan ler lalu bahagian mainan tue hah... tapi tesco nii pun satu, depan pintu masuk laa kau nak letak mainan, geram tau!!

kadang-kadang tue mintak barang entah apa-apa, aritu nakkan walker.. anak oiii, walker kamu ada jer kat rumah, takdenya nak naik dulu... gedik sangat tau, dah pandai jalan nak berwalker bagai.. huh!!


basikal salah satu mainan yang dia nak sangat-sangat... sempat laa mengamuk dalam tesco tiga empat kali tapi aku tak layan pun, nak beli macam kecik lagi anak aku tue.. beli basikal roda tiga kan macam tak berbaloi..

aku dan incik ridzuan beli laa jugak lepas dia mengamuk nakkan basikal kat rumah makcik aku, menangis dari Gombak sampai Damansara, tak ke luluh hati dengarnya... takpelaa, hadiah birthday belum beli lagi, mai laa ibu ayah belikan yer...


asal usulnya dari sini laa dia minat sangat kat basikal, taknak balik... mengamuk nakkan basikal tapi macam tak berbaloii beli.. jadi aku ngan cik ridzuan beli roda dua tue, pastukan ada roda dua kecik pulak kiri kanan, nanti dah pandai boleh buka roda kecik tue.. sekarang pun bukan pandai ratih lagi, setakat separuh boleh laa, sampai kaki dia... jadi laa, nak basikal sangat kan...  

satu lagi peel sukakan mainan lelaki macam kereta, keretapi... sepupu aku baya Raisya semuanya lelaki, tue pasal dah terjebak minat lorry, keretapi.. dah dua kali dia nak kan keretapi.. makcik aku kasi laa dah banyak kot kat rumah dia, kali kedua nak lorry pulak.. tak boleh jadi nii, aku taknak ajar dia asal pi rumah makcik aku jer wat balik mainan.. aku tak suka peel macam tue... jadi aku belikan dia bus aritu, redho laa ibu belikan mainan lelaki tuk anak gegirl.. huhuu...

macam mane yer aku nak ajar dia jangan ambik mainan orang, mummy ada petua tak?

4. tak suka ikat rambut dan hiasan diri..


nii jer satu-satunya gambar dia pakai cekak... kan manis anak ibu pakai cekak, kenapa kamu taknak pakai sayang oiii.. kemain banyak ibu beli cekak rambut, sepit, getah rambut semua masuk kotak.. yang ada tanda harga pun ada lagi... kempunan ibu nak hias anak dara ibu tantik-tantik tau!!

tapiiiii kalu teacher taska ikatkan rambut boleh pulak, geram tul aku... teacher kata dia redha jer tadah kepala bila teacher nak ikat, haipppp!!!! pilih orang yer.... 

5. geleng kepala, angguk dah pandai
walaupun cakap tak berapa pandai lagi.. aku rasa Raisya nii malas nak bercakap laa, bila aku paksa baru dia cakap;
"nak cu" (nak susu)
"bissss" (habis)
"cik" (nasi)
"andi, lola" (mandi, tuala)
"jibba" (zebra)
"lion aummm" (taksure kenapa tiap kali sebut lion kena ada bunyi, hahaha)..

paling dia suka tanpa kena paksa kalu naik tangga mesti mulut tue start bilang three, four, five... eight, ten... ulang laa sampai habis tangga walaupun one, two mane hilangnya taktau, hahaha.... tunggang langgang mengira.. dari situ laa aku start tau, Raisya jenis takleh paksa kalu study jadi aku follow ajer laa kehendak dia...

6. suka mewarna, menconteng laa jugak...



minat bulan nii... dah habis satu drawing block dia conteng, koyak.. walaupun contengan dia tue abstrak sangat sampai ibu ayah tak paham, takpelaa anak asalkan kamu nak pegang pensel pun jadilaa... lagi dia suka kalu aku @ incik ridzuan join mewarna sama....

7. suka kucing...


aku memang takde bela kucing, memang tak reti kot nak handle kucing tapi Raisya sukakan kucing... rumah Tok Minah banyak laa kucing, jadi tiap kali balik Perak, aku biarkan ajer dia melayan kucing tue... dulu masa dia kecik memang aku anti cikit kalu kucing datang dekat dia tapi sekarang anak ibu dah besar, main laa puas-puas =D

satu jer, aku bukan risau kucing cakar dia tapi aku risau dia yang aniaya kucing tue.. aritu sekali dia pegang sampai tercekik anak kucing, dah ler anak kucing baru sebulan hidup kot.. kecik lagi, ke kira minggu taktau... mati kucing Tok Minah nantikan....

dia pegang telinga, korek mata kucing kalu kucing tue tido, ada sekali tue penat main ngan kucing, tertido sambil peluk kucing, kucing tue pun redha laa... suka kucing ikut incik ridzuan laa, aku pun suka tapi kalu main memang tak laa.. aku tak suka kucing yang datang terkam-terkam nii, mak is fobia...

8. suka main lidah.. 


macam gambar nii, suka sangat dia buat lidah rupa gitu, mane belajar pun tak tau... main sembur air liur kalu dia marah ke, nak sesuatu tapi kite lambat kasi ke.. haippp!! macam nak cubit pipi tue.. semalam dalam kereta tetiba gigit aku, gigit incik ridzuan.. tue peel belajar dari taska laa tue... balik taska buat kat ibu ayah.. aku lupa nak pesan kat teacher dia tadi, kang dia gigit anak orang pulak...

9. makan sendiri, taknak bersuap...





dah lama belajar makan sendiri, belom umur 2tahun dah minta makan sendiri... makan sendiri lagi banyak dari aku suap, time betul-betul lapar laa, kadang-kadang buat main jugak makanan depan mata... paling dia suka kalu makan ramai-ramai, lagi berselera....

suka makan sup ayam @ apa-apa sup laa, bubur.. buah tembikai, pisang... plain water paling dia suka, air nutrigen.. coklat lolipop yang 70sen kat kaunter Shell.. dah banyak makanan kesukaan, Raisya nii takde laa cerewet bab makan, dia balun semua tapi jangan kasi time dia kenyang, buat main makanan tue nanti...

10. makin melasak seiring dengan usia....



sepah rumah memang no1.. aku kemas, mula laa dia marah.. dia tak main pun mainan tue semua.. dia sepah-sepah pastu pi tengok vcd, pi main basikal... geram tau!! bilik mainan dia memang selalu kena tutup pintu, kalu terbuka, habislaa.. bikin stress tahap dewa nak kemaskan tau....


walau macam mane pun, Raisya tetap kesayangan ibu, kesayangan ayah sampai bila-bila.... nii nak dapat adik tahun depan, sila berbuat perangai macam seorang kakak yer ^_^


kamu berdua kesayangan ibu selamanya....
kbai ^_^

4 comments:

CikNaa said...

makin tembam tau raisya skrg..

nurulhuda said...

lahir dulu 2.01kg jer, taktau laa berat berapa dah sekarang nii, hehehe.. yang penting, nurul memang dah tak mampu nak dukung dia...

Julia Johari said...

Raisya...bertuah kamu punya ibu yang rajin catat kenangan terindah dlm blog mama...seronok baca keletah kamu sayang...Qi pun suka nak naik basikal..tp tak beli lg...tggu besar sikit lg...suka tgk dia acah2 nk bawak henbeg tu amboiiiiiiii gaya tu juara hehhehe

nurulhuda said...

TQ umie QI..