Tuesday, June 10, 2014

::Part 9 - Kos Cuti-cuti Sarawak ^_^::

lamaaaaaaa betul nak boleh ke sambung cerita holiday kat sarawak nii... dah planning nak pi tempat lain dah pun, hehehe.. okay okay, last edisi sarawak, macam biasa aku kasi kos percutian, versi bajet ajer pun...



tiket flight sila booking awal....... hotel jugak ye.......
^_____^

incik ridzuan beli tiket flight tahun lepas, time tue MAS buat offer dapatlaa RM210 seorang - tiket pergi balik..

bagi aku murah laa untuk tiket MAS, kau dah tak perlu nak bayar lebih untuk makan, untuk bagasi... sebenarnya harga tiket MAS dan AIRASIA lebih kurang ajer.... cuma kena pandaila cari mane offer yang terbaik, okay...!! sikit tips dari aku =D

oh ye! tiket raisya lagi murah MAS, AIRASIA kalu baby bawah 2tahun dah tetapkan rm50 kan.. MAS aritu just belas-belas hinggit ajer satu hala, murah kannnnn...... tak sampai rm50 pun tuk dua hala =D

hotel pulak, sebulan sebelom tue incik ridzuan booking siap-siap.. harga hotel rm130 kalu tak silap aku after gomen rate... boleh laa, termasuk breakfast.. kalu nak jimat lagi boleh cari lagi murah tapi kena ada kenderaan pulak kalu nak ke mana-mana.. kami cari hotel dekat bandar, senang nak berjalan kaki pi kedai area waterfront dan beli kek lapis kat seberang sungai ^_^

hotel mahal - takyah sewa kereta jalan kaki sudah @
hotel murah - jauh dari bandar, kena sewa kereta nak pi mana-mana...

hah!!! korang pilihlaa sendiri nak yang macam mane ye, hikhikhik ^_-

aku bawak cash rm500 ajer pi Sarawak, termasuk laa tuk makan minum, shoping dan masuk muzium dan tempat menarik lain..... giler bajet kan, hahaha...

harga masuk tuk aku, incik ridzuan dan raisya;
JONG'S CROCODILE FARM - rm30 [tiket orang sarawak belikan, dapat murah]
SEMENGGOH WILDLIFE CENTRE - rm10 [raisya free]
MUZIUM KUCING - f r e e

harga makanan share bayar ngan yunie;
TOPSPOT - rm120 [lebih kurang laa]
DAMAI - RM100

shopping;
kain pua, FM, kek lapis, baju sarawak, mainan raisya, hiasan rumah dll anggaran rm250

TOTAL = lebih kurang RM500 ^_____^

aku shoping benda yang incik ridzuan tak pernah wat balik.. macam ikan terubuk masin, dia selalu wat balik so aku tak beli, kalu tak memang lebih bajet jugak, hehehe..... aku shoping kain pua, yang tue memang incik ridzuan tak pernah belikan tuk aku.. kek lapis jiran sebelah rumah kirim... baju sarawak tue biasa ler, beli buat kenangan =]

kalu holiday ginie, aku bukan shopping sangat pun, aku suka cari tempat makan best dan tengok tempat orang ajer, shopping tue kira no-2 laa, beli tuk kenangan T___T




selamat bercuti di Sarawak, Bumi Kenyalang..............!!
^____________^

3 comments:

Aty_Fared said...

mekaseh info..suka part orang2 jalan boleh tengok kot lain kali nak gi..paling suka kalau bagi details kos macam ni..senang nak buat bajet.. :)

puansazusarin said...

Wahhhh ske klu percutian bajet.blh kita kumpul duit skrg.hehe

Julia Johari said...

Best kan pi sarawak...julia pi sarawak pun ats sebab kerja...byk kali dah pi sarawak...tp melancong betul2 dlm bumi sarawak belum lagi...yeyyy nanti nak pi lg