Tuesday, January 6, 2015

::persiapan sambut anak kedua::

persiapan untuk anak kedua takde se-excited anak pertama, semua barang pun guna pakai balik yang pertama punya... kecian betul kat anak kedua nii kan, hehehe... nak buat macam mana anak, kamu ditakdirkan jadi "2nd child jadi barang pun kena 2nd hand" punya laa, hkhikik!!

yang mana boleh pakai balik kite pakai balik, jangan membazir orang kata, tak gitu mak jemah!! =D kira list barang edisi pertama untuk second baby RN.. mana yang aku ingat laa, nanti kite tambah kedian yer ^__^

- tilam, bantal, sarung tilam, kelambu baby
Raisya dulu MIL sponser.. untuk anak kedua, aku chop awal-awal, aku nak sediakan kali nii... tilam lama boleh pakai lagi, jangan membazir.. bantal, bantal peluk dah kemek jadi aku beli bantal dan bantal peluk dua biji tiap satu.. empat biji RM30, murahkan..


sarung tilam aku tempah.. beli kain kat Nagoya, empat meter RM20 hantar jahit kat kawan incik ridzuan.. upah jahit rm50, tue pun jahit sekali ngan sarung bantal Raisya, 5pcs.. kira murah sangat kan... siap aku suruh buatkan selimut lagi, selimut corak sama cuma takde ropol polkadot merah...

amacam corak tomeiii tak? ^__^
benda pertama yang aku sediakan dah settel.. legaaa...

kelambu baby pakai yang Raisya dulu, elok lagi kotttttt =D tapi sampai sekarang incik ridzuan tak ambik kat atas almari, geram aku... nak tengok bila dia nak ambik, penat dah aku kasitau "jangan lupa ambik kelambu baby", dia pun "iyalaa iyalaa".... "iyalaa iyalaa" sampai sekarang tak nampak lagi rupa kelambu... huh!!

- barut perut baby
takde beli baru, pakai yang Raisya dulu.. dah cuci nampak macam baru balik, barut Raisya dulu pun ada yang tak sempat pakai pun, hehehe...

- baju-bajan, sarung tangan sarung kaki, topi
setakat arini aku beli 10helai baju baru baby RN, kihkihkih... yang lain rembat yang dulu, aci tak? malas nak beli banyak, lepas pantang baru kite sambung shoping yer anak.. segala sarung tangan, sarung kaki, topi, pun takde beli baru, guna yang lama punya.. alahaii, sian anak kedua ibu nii, semua pakai barang 2nd hand =]


- tuala, kain lampin, selimut, bedung, pampers newborn
tuala kena laa beli baru, dua helai buat permulaan.. kain lampin beli satu set pureen ada 10helai, cukup laa kan... selimut guna yang sedia ada, hehehe.. kan dah tempah satu sama corak ngan cadar, kira ada jugak selimut baru...

awal pregnant dulu kemain nak beli bedung moden tapi sekarang rasanya macam takyah kot, membazir.. bedung laa pakai kain lampin, pakai selimut ker... anak kedua nii kite ekonomi cikit sebab dah ada pengalaman dulu kan, beli macam-macam tapi ada yang tak guna... jadi kali nii kite beli apa yang penting dan perlu ajer.. takde laa semak sangat barang banyak, kihkihkih...

changing mat beli baru sebab yang Raisya dulu dah rosak, takde rupa dah pun... wet tissue kali nii aku beli stok dalam bekas besar dan wet tissue laa stok paling banyak sekali kat rumah, hahaha... asal tengok murah jer aku beli, macam mane tak banyak... wet tissue paling penting, Raisya pun guna wet tissue jugak, kan makan comot laa apa laa dalam kete, aku tonyoh wet tissue, tue pasal stok kena banyak... nantikan adiknya lagi nak pakai...

- peralatan mandi
kena beli sabun mandi.. sikat, syampoo, bedak, cotton buds, cotton ball, nappy liners bagai tue zaman raisya pun hado lagi tak habis pakai... termometer aku beli baru sebab murah, Little Bean rm14.50 kat Manjaku...

ada setengah aku beli, ada setengah aku share guna yang Raisya, nanti pun Raisya duk ngan aku dalam pantang, jadi share laa korang adik beradik... apa pun memang jimat cikit anak kedua nii, beli yang penting, takyah laa beli semua benda sebab nanti takguna pun TT__TT


beg pump dah ready, semangat menggunung... citer pasal breastpump ada kat SINI ^_^


beg guna pakai yang Raisya dulu, hahahaha... dah selamat duk dalam bonet kereta, baru minggu lepas letak dan aku akhiri ngan mak buyung 37weeks =D


pregnant kali nii memang malas nak bergambar, nii pun aku ambik pagi tadi, buat kenanagan anak kedua =D berat sekarang dah 65kg, uwaaa... menangis nak turunkan balik dalam pantang nanti...

satu lagi, aku tak ingat macam mane sakit nak bersalin nii oiiiiiiii.....
sape boleh tolonggggg!!

2 comments:

adianiez AIDA said...

tahniah ye utk this pregnancy...
skit lagi da anak 2, alhamdulillah.
sama la aida dulu, time syuhada semua recycle semula brg nurin. kebetulan both girl kan. sesuai la..

CikNaa said...

seronoknya tengok.. saited pulak hihi.. semoga selamat semua nya nurul. happy breastfeed!